Чи зобов’язаний спадкоємець оплачувати кредит померлого

Смерть родича, який після себе залишив у спадок нерухомість – це далеко не завжди шлях до збагачення, навіть із такими сумними звістками. Родич міг залишити не тільки хороше майно, а й борги, наприклад, позику на купівлю техніки або борги з комунальних послуг. У цьому матеріалі буде розглянуто питання про те, чи потрібно виплачувати приймачеві борги за кредитами чи неоплачені комунальні послуги померлого родича. Також у статті буде розглянуто питання про те, чи можна уникнути сплати боргів за кредитом померлого та на яких підставах це можна зробити.

Кредит померлого: законодавча база

За Цивильним Кодексом України статті 1218 та 1281 зазначено, що до складу спадщини відносять рухоме, нерухоме майно, гроші, вклади та посадові зобов’язання. Якщо зі спадщиною все зрозуміло, то із боргами можуть бути питання. Наприклад, згідно із законодавством, якщо сума боргів перевищуватиме суму спадщини, то він боргів можна відмовитися відповідно до статті 1273 Цивільного Кодексу.

Випадки успадкування кредиту

Спадкоємці першої черги можуть успадковувати кредит померлого. З рідних успадковувати кредит можуть:

Обязан ли наследник выплачивать кредит умершего?
  • Чоловік, жінка. Якщо пара не була в розлученні, навіть якщо вони не жили разом, то все одно зобов’язання переходять до людини і вона має сплатити кредит померлого позичальника. Якщо подружжя жило окремо, то людина має можливість не повісити на себе борги, шляхом судового розгляду та допомоги юристів.

  • Батьки бездітних неодружених. У такому разі батьки не завжди повинні виплачувати кредит, тут кредитор може списати борги за позикою, але тільки в тому випадку, якщо позичку було відповідно застраховано. Сума по страховці може бути більшою, ніж кредитна сума і зможе перекрити всі борги за позикою.

Якщо мова зайшла про заборгованості з комунальних послуг, тому що майно переходить спадкоємцю, то йому відповідно потрібно вирішити самому: чи варто йому приймати надбання та сплачувати борги, або відмовитися від майна через великі борги. У тому випадку, коли про борги повідомили вже після прийняття спадщини, то спадкоємець не матиме іншого варіанту, як сплатити всі борги.

Не успадковані за законом борги

При смерті боржника, його спадкоємці мають зобов’язання, але можуть не вносити плату за борг. Якщо штрафи перевищують вартість усієї спадщини, яка передається одержувачам, тоді такий борг можна не сплачувати. Інші борги, які є меншими за розміром за оцінкою майна – потрібно сплатити.

Якщо спадкоємець дізнався про борги, але не хоче їх платити, він має право відмовитися від майна і тоді борги перейдуть іншому претенденту.

Порядок дій спадкоємця

Якщо приймачі знали про кредит покійного, їм потрібно відразу повідомити кредитору і запитати про подальші умови кредитування. Після зв’язку з кредитором спадкоємцю боргу потрібно внести оплату протягом шести місяців. Якщо кредитор не надав своїх вимог протягом року, то права на вимоги у нього не буде.

Розмір виплат за кредитом померлого

Важливо знати, що сума виплат не повинна враховувати у собі штрафи та пеню, яку банк може почати нараховувати і після смерті боржника. Багато хто вважає, що банк має право сам вирішувати, нараховувати йому штрафи чи ні, але це має відбуватися небезпідставно. Якщо позичальник справно вносив гроші за позикою, то й штрафів не повинно бути. Якщо ж людина була боржником, то спадкоємці не мають права розпоряджатися майном до 6-ти місяців і чекати, доки борги будуть нараховані. У разі є причина подати до суду на банк.

Як не платити штрафи та нараховані відсотки після смерті позичальника

Дізнавшись про те, що банківська установа починає нараховувати штрафи та пеню після смерті людини, можна довести в суді, що кредит або самі штрафи за позикою було нараховано вже після смерті людини. Якщо такі докази діятимуть у судді, то сплачувати штрафні санкції та пеню після смерті людини не потрібно.

Як не повертати борг

Чи не повертати борг можна лише у разі відмови від майна. Спершу варто звернутися до адвоката і проконсультуватися, чи доречно залишатиме спадщину чи краще передати іншій людині. Також можна довести, що штрафи та пеня були нараховані вже після смерті людини, а розмір боргу вже перевищує вартість переданої спадщини.

Варто також пам’ятати, що банки вимагатимуть виплатити кредитні борги протягом півроку, після того, як повідомили про смерть, або ж протягом року після того, як закінчився строк кредитування. У цьому випадку, якщо приймач не буде повідомлено про те, що позичальник мав позику, а вказаний строк уже минув, то спадкоємець має право не сплачувати борги за кредитом.

Зобов’язання поручителів та співзаймачів

Оформлення позики з созаемщиком – це отримання коштів під відповідальність двох чи трьох людей, які поділяють між собою посадові обов’язки та підтверджують це у договорі. Созаемщики часто потрібні збільшення суми місячного доходу, щоб одержати кредиту бізнес чи спільної купівлі. Варто знати, що поручителям і співпозичальникам потрібно буде виплачувати позику навіть після смерті людини, яка з ними взяла позику.

Погашення застрахованого кредиту

Такий вид кредиту має на увазі страхування життя, здоров’я людини або його майна, що надається під заставу у банку. Навіть у разі смерті позичальника страхова зможе сплатити борги у вигляді страхового відшкодування. Такий варіант кредитування дозволяє не переживати за будь-які нещасні випадки у житті та не перекладати обов’язки на спадкоємців.

Де взяти гроші на оплату кредиту померлого

Якщо приймач не готовий відмовитися від спадщини, йому потрібно оплатити кредит. Важливо зробити це якнайшвидше і бажано за одну оплату, щоб уникнути додаткових комісій та пені від банку.

Якщо повної суми за оплату кредиту немає, можна оформити позику в МФО під 0% та отримати потрібні гроші на картку для швидкої оплати кредиту. Такий варіант дозволить без відсотків отримати гроші, сплатити кредит з боргами та спокійно вносити оплату вже за вигідну позику з можливою функцією пролонгації.

Висновок

Втрата дорогої людини – це завжди боляче, але життя триває, тому важливо не втрачати пильності та повідомляти кредитору одразу про можливі борги померлого родича. Своєчасні рішення та обдумані дії допоможуть не переплатити, а в деяких випадках взагалі не платити за кредит померлого.

Рейтинг:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

20 + 7 =


pinup
logo
insta fb youtube tg pinterest viber
DMCA.com Protection Status