Деньги

«Мінфін» та Dragon Capital запускають програму для інвестування Multi Invest

Розробники порталу про фінанси «Мінфін» у співпраці з компанією Dragon Capital готують запускати програму Multi Invest. Запуск програми заплановано на перші місяці 2022 року. Користувачі мають можливі [...]
Как напомнить о возврате долга

Як чемно нагадати про повернення боргу

Часто можна почути висловлювання про те, що якщо хочеш позбутися друга, досить просто позичати йому гроші. Частка правди в цьому вираженні є, адже друг може просто забути про те, що позичив кошти. Щоб [...]
Как и где снять деньги с карты Монобанк

Де можна зняти гроші з картки Монобанк без комісії

Monobank – це роздрібний продукт АТ Універсал Банк. Дедалі більше українців стають клієнтами Монобанку. Цей банк не має жодного стаціонарного відділення і працює тільки в онлайн-режимі. Клієнт банку м [...]

7 вариантов экономии на покупках к Новому 2022 году

Вибір новорічних подарунків завжди потребує не лише часу, а й грошей. Щороку хочеться дарувати корисні подарунки до свят всім рідним та близьким, але обмежений бюджет не дозволяє заощадити на покупках [...]

7 ідей накопичити на безтурботну старість

Не секрет, що в Україні мінімальна пенсія сьогодні дорівнює 60 доларів США. На таку суму коштів навряд чи можна сплатити за комунальні послуги, купити ліки та продукти, не кажучи вже про інші потреби. [...]

Чи має право студент на додатковий вихідний: за яких умов

У сучасних реаліях студенти мають не лише навчатися, а й працювати з перших курсів, адже не всі батьки можуть забезпечити житлом та харчуванням. Багато студентів намагаються поєднувати навчання та п [...]

Як не витратити всі гроші на подарунки: економний Новий рік

Щороку по всьому світу в період новорічних та різдвяних свят люди витрачають великі суми на подарунки, підготовку до свята та їжу. Яскраві вітрини магазинів так і приваблюють новорічні прикраси, подар [...]

Портал Дія почав приймати заявки на допомогу по 8 000 гривень: інструкція

У зв'язку з пандемією багато мешканців України потрапили у скрутне фінансове становище, серед них і підприємці різних груп. Держава у свою чергу вирішила надати допомогу по 8 000 гривень усім, хто з п [...]

Допомога у 8 000 гривень від держави: хто отримає, які документи потрібні

Разом з тим, що громадяни України дізналися, у яких числах планують запровадити локдаун, також стали відомі постанови про порядок отримання допомоги на суму 8 000 гривень для підприємців. Нові п [...]

Чому за рік в Україні збільшилась кількість боржників

На сьогодні в реєстрі боржників України понад два мільйони громадян, за даними Опендатабот, список дефолтів збільшився на 18%, а тих, хто має борги, зросли ще на 300 тисяч. Якщо у грудні 2019 року б [...]

Гроші у світі мають важливе значення. Без грошей не можна оплатити покупку, отримати бажані речі та емоції. Самі грошові одиниці почали існувати ще дуже багато років тому, що говорить про те, що у людей виникла потреба в засобах через певні обставини. На сьогоднішній день гроші мають багато варіацій та широкий функціонал, що допомагає людям не лише спростити життя, а й вибирати варіанти коштів та відповідно оплати.

Що таке гроші

Гроші – це особливий товар із загальною еквівалентною формою вартості інших послуг та товарів. Сьогодні гроші є мірилом вартості та засобом обігу. Крім цього гроші – це засіб накопичень та платежів. З утворенням світового ринку деякі національні гроші стали виконувати функції світових.

Історія грошей

У VI столітті використовували оплату у вигляді великої рогатої худоби, вина, рабів, зерна чи солі. У VIII столітті до нашої ери стали з’являтися перші гроші із металів. Вони стали популярними через високу вартість, маючи невелику вагу і обсяг. Незабаром з’явилися паперові засоби, вони й замінили монети, адже їх не можна було подрібнити на дрібні частини.

Саме паперові гроші прийшли зі стародавнього Китаю і на сьогоднішній день вони мають великий попит у багатьох країнах. Сьогодні функція грошей істотно змінилася, кошти почали використовувати для різних функцій.

Функція грошей

Сьогодні виділяють кілька функцій грошей, серед яких:

  • Як міра вартості. Саме гроші є мірилом вартості різних послуг та товарів. Масштаб цін встановлюється кожною державою індивідуально та за законодавством.

  • Засіб обігу. Гроші – це посередники при купівлі товару чи послуги. Вони або пропонують ціну на подальшу купівлю, або вимірюють вартість послуг у кількості коштів.

  • Засіб накопичення. Таку функцію приймають кошти, які потрапляють під функцію звернення. Накопичувальна функція використовують для різних цілей, але це пасивний функціонал.

  • Світові гроші. Така функція існує для світових угод. Країни обмінюються фондами для реалізації або купівлі товарів чи послуг в інших країнах.

  • Засіб платежу. Тут гроші переходять від одного їх власника до іншого, це відбувається під час купівлі товару в магазині або ж послуги в салоні краси.

Можна побачити, що функціонал грошей є дуже широким. Кожна людина у своєму житті користується різними функціями засобів, навіть не замислюючись про це.

Види грошей

Види грошей визначаються не лише їхніми функціональними можливостями, а й тим, як вони виглядають, з чого зроблені, напрямки в яких їх використовують багато інших особливостей. Історично склалося так, що сьогодні є кілька основних видів грошей.

Товарні гроші

Зазвичай це товар, річ, яка використовується як гроші. Наприклад, це може бути прикраса, золото, срібло та інші цінні метали. Перед тим, як з’явилися паперові фінанси, людство використовувало такий товар як зерно, шкіру, хутро, перлини замість грошових одиниць. Зараз товарні гроші практично вийшли з обігу і не користуються популярністю, адже є сучасніші види коштів.

Фіатні гроші

Це гроші, які не мають певної вартості та у них немає точного номіналу. Такі гроші використовують за безготівкових розрахунків. Ці кошти не мають цінності, але виконують функцію грошей через те, що їх приймають у вигляді багатьох держав. Кошти поступово витісняються електронними засобами.

Кредитні гроші

Ці кошти зазвичай беруться фізичними або юридичними особами. Гроші беруться в борг під певні умови, наприклад, підписується договір. Ризик кредитних грошей у тому, що сторона, яка їх бере, може уникнути виконання умов кредитування.

Електронні гроші

За назвою стає зрозумілим, що гроші знаходяться в електронному вигляді. Вони використовуються на додаток або як альтернативна валюта стандартним грошима. Такі засоби знаходяться на електронних носіях як смартфон, картка та інші. На сьогоднішній день це найпопулярніший вид фінансів, які використовуються по всьому світу.

Роль грошей у житті людини

Гроші у житті грають значну роль. Як не крути, за гроші можна купити таблетки для здоров’я, засоби для краси, емоції, здійснити мрію рідної людини та багато іншого. Кожна людина надає фінансам певну роль, залежно від її потреб та бажань. Гроші у житті мають таку роль:

  • інструмент регулювання економіки;

  • сполучний елемент суспільства;

  • стабільність встановлення цін;

  • громадську форму багатства;

  • зміни вартості витрат та доходу;

  • накопичення капіталу;

  • інструмент звіту суспільної праці;

  • економії часу та праці.

Можна побачити, що роль коштів у житті дуже важлива і різноманітна і багатогранна. Для кожної людини їхня роль у житті різна і має свої пріоритети, це варто розуміти та брати до уваги в сучасному суспільстві.

insta fb youtube tg pinterest viber
DMCA.com Protection Status