Чи має право студент на додатковий вихідний: за яких умов

У сучасних реаліях студенти мають не лише навчатися, а й працювати з перших курсів, адже не всі батьки можуть забезпечити житлом та харчуванням. Багато студентів намагаються поєднувати навчання та першу роботу, щоб не відрахували з університету і можна було почати заробляти гроші. Далеко не всі університети входять до розуміння, роботодавці теж не хочуть відпускати зайвий раз з роботи студентів на навчання. Багато студентів задаються питанням, чи є право отримати додаткові вихідні або інші можливості, щоб без перешкод навчатися і працювати.

Законодавча база

У Кодексі законів про працю в Україні у Статті 218, частини 1, зазначено, що працівники, які навчаються на 4-5 курсі у вузах, мають змогу отримати один вільний від роботи день, за шестиденного робочого тижня для підготовки до наукової роботи або до іспиту. Такий вихідний можна брати протягом десяти місяців перед складанням або підготовкою до іспиту або захисту роботи. Важливо також знати, що студенти мають право і на виплати розміром з 50% від заробітної плати, але не нижче за мінімальні виплати.

Вивчивши частину 2, статті 218 у Кодексі, зазначено, що за п’ятиденному робочому графіку, вільних днів від роботи може бути різна кількість. Все залежатиме від того, скільки годин триває робочий день.

В студента є права отримати потрібний вільний день, а також 50% від розміру зарплати не тільки при роботі 5 днів на тиждень, а й за сумованих робочих годин, але тільки за умови, що загальна кількість таких годин, протягом яких студент буде вільний від роботи, залишається незмінним.

У частині 3 статті 218 зазначено, що студенти протягом 10-ти місяців мають право отримати 1-2 вихідні без отримання зарплати, за умови, що вони пишуть диплом або готуються до іспитів.

Умови надання навчальної відпустки

Имеет ли право студент на дополнительный выходной:

Щоб отримати навчальну відпустку, потрібно дотримуватися певних умов. Основними умовами навчальної відпустки є:

  • надання довідки з вишу про проходження навчального процесу, її має взяти сам працівник;

  • ВНЗ повинен мати акредитацію та всі ліцензії на свою діяльність;

  • відпустку можна взяти лише під час навчання в українському університеті;

  • якщо працівник перебуває у відпустці для догляду за дитиною, то вона може написати заяву про надання навчальної відпустки.

Саме з такими умовами можна з упевненістю отримати додатковий вихідний для студента.

Оплата навчальної відпустки

Оплату проводить роботодавець на підставі свого наказу. Відпускні слід виплачувати пізніше як по 3 дні на початок відпустки. Роботодавець у свою чергу має сплатити 50% вартості проїзду, якщо працівник їздить на транспорті до вишу. Дні відпустки мають оплачуватись однаково. Також роботодавець згідно із законом має зберегти зарплату за основним місцем роботи. Якщо ж працівник не мав зарплати через перебування у відпустці для догляду за дитиною, то розрахунок буде за тарифною ставкою.

Висновки

Можна побачити, що студенти мають право на вихідні, але варто розуміти, що незважаючи на наявність законодавства, роботодавець все ж таки може відмовити студенту у вихідні, адже людина сама вибрала роботу, планувала свій час, а роботодавець у свою чергу сподівався на порядність кандидата на робоче. місце. Такі питання як вихідний варто обговорювати заздалегідь, та й роботодавець повинен розуміти, що оформляючи на роботу студента, потрібно бути готовим до постійних відпрошень.

Рейтинг:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

1 × 2 =


pinup
logo
insta fb youtube tg pinterest viber
DMCA.com Protection Status