Як стати на біржу праці в Україні

З нинішньою ситуацією в країні людина має знати свої права. Так, при звільненні людині покладається фінансова допомога від Центру зайнятості. Біржа праці в Україні працює для того, щоб люди, які втратили роботу, мали змогу попросити про допомогу та отримати не лише матеріальну, а й освітню. Громадянин може стати на біржу, якщо його звільнили за обопільною згодою сторін.

Умови виплати допомоги по безробіттю

Виплата по безробіттю можуть отримувати застраховані особи зі страховим стажем не менше 6-ти місяців. Право на отримання допомоги буде збережено навіть якщо людина:

  • навчається у коледжі, проходить аспірантуру або докторантуру;

  • пішла на строкову військову службу;

  • доглядає непрацездатну людину або особу з 1-2 групою інвалідності.

Також на виплати може претендувати людина, яка працює на антитерористичних операціях або на окупованій території України.

Де отримати допомогу з безробіття

Щоб отримати від держави допомогу, людині варто зареєструватися на біржі та підтвердити те, що вона на даний момент не працює. Сьогодні можна подати папери до будь-якого сервісу незалежно від місця прописки. Подати папери можна одразу через тиждень, так і через рік після того, як було втрачено роботу. За законом немає жодних часових рамок, коли користувач може подати документи для отримання майбутньої державної допомоги.

Через пандемію подання документів в Україні трохи змінилося. Сьогодні документи на отримання допомоги можна подати не лише завітавши до центру, а й в онлайн-режимі, пройшовши реєстрацію.

Як стати на облік у Центрі зайнятості

Щоб подати заявку, людині знадобиться відвідати установу та подати документи. Якщо ж робити це онлайн, необхідно:

  1. вибрати найближчий центр;

  2. підготувати заявку на приклад (можна знайти на сайті центру);

  3. написати заявку, або скачати та заповнити в онлайн-режимі;

  4. сформувати електронний лист, і надіслати його на адресу центру із зазначенням прізвища, ім’я та по батькові.

Варіант з електронною постановкою на облік дозволяє подати документи та заявку без відвідування сервісу. Важливо знати, що якщо людина вставала на облік під час карантину, їй потрібно буде принести всі оригінальні документи протягом 10 днів після закінчення карантину.

Хто має право на отримання допомоги

Отримати допомогу можуть такі категорії людей як:

  • усередині переміщені, якщо вони нададуть документи про строки на попередніх роботах;

  • ті, хто закінчив навчання, звільнені з термінової служби;

  • ті, кого звільнив роботодавець.

Всі ці категорії населення мають право отримувати допомогу від держави. Причин, з яких людина може отримати допомогу – багато, важливо лише знати свої права та надати потрібний пакет документів у центр.

Які документи необхідні

Перед ухвалою на біржу, громадянину потрібно зібрати потрібні документи. Список потрібних документів наведено на сайті. Дізнавшись, які документи потрібні, щоб стати на біржу праці, можна приступити до збору. Людині знадобиться мати:

  • заявку про те, щоб прийняли на біржу та оплачували кошти з безробіття;

  • паспорт громадянина України;

  • код платника податків;

  • договір чи трудова книжка;

  • документи, що підтверджують освіту (дипломи, сертифікати, посвідчення);

  • довідка місця роботи, де людина працювала востаннє, та документи про доход за останній рік роботи;

  • військовий квиток за необхідності.

Додаткові папери для біржі можуть вимагати залежно від ситуації. Наприклад, якщо людина вже має соціальну допомогу у вигляді допомоги на пенсії або інвалідності. Для іноземних громадян згідно із законом також надається можливість подати папери до центру зайнятості. Людині потрібно лише подати заявку про розірвання трудових відносин від минулого роботодавця та основні документи.

В який термін потрібно стати на біржу праці в Україні

Якщо трапилася така ситуація, що людина залишилася без роботи, треба думати, коли можна стати на облік, для пошуків нової роботи. Так, багатьох громадян цікавить питання того, через скільки днів після прощання з минулим роботодавцем можна вставати на біржу. Насправді варіантів кілька, серед них:

  • На наступний день. Встати на біржу після догляду за обопільною згодою. Заявку можна подавати наступного дня або на будь-який інший, після розірвання договору з роботодавцем.

  • Щоб отримати дострокову пенсійну допомогу. Буває так, що людині знадобилася дострокова пенсія через реорганізацію, звільнення або ліквідацію компанії. У такому разі людині потрібно стати на облік протягом 7 днів. Якщо людина не подає документи протягом даного періоду, вона втрачає можливість отримання державної допомоги.

Якщо працівник не встиг подати заявку на облік протягом 6-ти місяців, він втратить право на отримання допомоги. Щоб достеменно знати, як стати на біржу праці в Україні, достатньо стежити за оновленнями на сайті, де публікують новини зміни, а також популярні питання людей.

Скільки можна стояти на біржі праці в Україні

Залежно від ситуації, робочого стажу та інших показників, людина зможе зрозуміти, як стати на біржу. Людина повинна зрозуміти, до якої категорії вона підходить, а також на який період і як стати на біржу вона зможе. Дізнавшись інформацію про те, як стати на біржу Україна, можна перейти до інших питань. Серед популярних також який термін можна стояти на біржі праці в Україні. Біржа праці в Києві та Україні пропонує кілька умов, варто звернути увагу на те, що період перебування на обліку не повинен перевищувати 365 днів. У законодавстві згадується ряд нюансів, які допомагають регулювати термін перебування і як стати на біржу праці певним категоріям людей. Так, періоди того як подати заявку до центру зайнятості Україна 2022 року поділили на:

Как встать на биржу в Украине
  • 180 днів. Постановка на облік пропонується переселенцям, людям, котрі недавно закінчили коледж, звільнилися від військової служби.

  • 270 днів. Період діє, якщо у людини було звільнення за згодою сторін України, центр зайнятості запропонує такий термін перебування.

  • 365 днів. Період відноситься і пропонується практично для всіх людей, які не мають тимчасового заробітку.

  • 720 днів. Період надають людям, котрі вирішили піти на пенсію достроково (за 2 роки до пенсії).

Щоб дізнатися, як стати на біржу і на який період це можна зробити, людині потрібно звернутися до місцевого відділення та проконсультуватися із працівниками. Тільки працівник центру зайнятості зможуть дати поради як стати на облік, і проконсультувати людину з питань, що цікавлять.

Розміри допомоги в Україні на 2022 рік

Розмір допомоги від держави визначається у відсотках до середньої заробітної плати. Людина отримуватиме відсоток від своєї зарплати, залежно від робочого стажу, так:

  • стаж до 2 років – 50% доходу;

  • від 2 до 6-ти років – 55%;

  • від 6 до 10-ти років – 60% від зарплати;

  • понад 10 років – 70%.

Найбільший розмір виплат не може бути більшим за чотириразовий розмір мінімальної виплати і досягати 9 080 гривень.

Мінімальні виплати будуть призначені для тих:

  • у кого страховий стаж до 6 місяців – 650 гривень, а на період карантину – 1 000 гривень;

  • у кого страховий стаж понад 6 місяців – 1 800 гривень.

Можна побачити, що допомога від держави незначна, але все ж таки вона є і зможе допомогти тим, хто втратив роботу і потрапив у скрутне фінансове становище.

Семінари та курси від центру зайнятості

Сьогодні Центри зайнятості пропонують не лише посібник, а й безліч семінарів, тренінгів та курсів, які допоможуть удосконалити навички або здобути нові знання. Так, наприклад, у Центрі зайнятості можна відвідати:

  • відео-інструкцію щодо створення резюме на сайті;

  • інформаційний семінар із загальних питань із зайнятості;

  • тест на визначення компетенції до роботи у сфері IT.

Варто знати, що під час пандемії, курси та семінари проходять в онлайн режимі, тому людині достатньо увійти на сайт Центру зайнятості та отримувати корисні знання.

Що робити, якщо допомоги не вистачає

Популярні питання про те, як стати на облік, не допомагають вирішити важку фінансову ситуацію в країні. Навіть поцікавившись тим, як стати на облік, людина не зможе отримати 100% зарплати. Навіть якщо громадянин має допомогу з безробіття, вона буде невеликою, у скрутний час, як зараз він не зможе взяти повторну постановку на облік, це неможливо.

Людям залишається робити рішення як прогодувати сім’ю в умовах кризи, тому вони віддають речі в ломбарди, ставлять під заставу квартири та автомобілі у банку. Такі рішення не допоможуть, варто звертатися до більш сучасних способів як отримати гроші та не запитувати у пошуковій системі “центр зайнятості Харків як стати на облік”. Сучасним способом отримати гроші буде звернення до мікрофінансової компанії. Людина зможе отримати потрібну суму до 50 000 гривень на картку за 15 хвилин, їй доведеться мати:

  • документи, що підтверджують особу;

  • код платника податків;

  • картку будь-якого банку для отримання грошей;

  • активний номер телефону;

  • доступ в Інтернет.

Мікрофінансові організації готові надати потрібну суму грошей цілодобово, ніхто не вимагатиме пакету документів, крім того, позику можна отримати кілька разів поспіль після того, як повертати попередні. Нові клієнти мають можливість отримати гроші під 0%, не оплачуючи за користування. Цей варіант дозволить мати потрібну суму грошей під рукою, коли це необхідно, не потрібно переживати, що термін фінансової допомоги спливає, тут можна оформляти скільки завгодно позик на будь-які потреби.

Висновки

Кожна людина заслуговує на стабільну роботу та високий заробіток, але навіть маючи таку роботу можна несподівано її втратити. У даній ситуації важливо не панікувати та подати папери до Центру зайнятості. Там людині допоможуть знайти роботу, пройти корисні семінари та курси, а також нададуть допомогу з безробіття.

Рейтинг:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

9 + 10 =


pinup
logo
insta fb youtube tg pinterest viber
DMCA.com Protection Status