Чи потрібно відпрацьовувати після звільнення: які виплати передбачені

Звільнення часом буває несподіваним, людина, яка дізналася про звільнення або якій терміново знадобилося звільнитися, просто не знає, що їй варто робити спочатку, як чинити, щоб мати всі права та можливості на законні виплати. Деколи керівники бувають розуміють, мирно виплачують всю потрібну зарплату і відпускають працівника зі світом, але бувають і ситуації, коли роботодавець не хоче віддавати кошти за відпрацьований годинник і вимагає ще й відпрацювати 2 тижні після звільнення. Дивлячись на різні ситуації, треба бути готовим до всього, знати свої права при звільненні.

Підстави для звільнення без відпрацювання

Окрім соціальних виплат багатьох цікавить питання, чи можна звільниться без відробутку два тижні. Насправді звільнитися можна, але для цього має бути низка поважних причин, серед них можна виділити:

  • вагітність;

  • вступ до навчального закладу;

  • догляд за дитиною;

  • вихід на пенсію;

  • прийняття на роботу за конкурсною програмою;

  • переїзд новим місцем проживання.

Також звільниться та не відпрацьовувати 14 днів може людина, яка за станом здоров’я не може виконувати свою роботу. Важливо, що перед звільненням, робітник має надати необхідні документи, які доводять причину того, чому відбувається звільнення і не потрібно відробляти 14 днів. У разі роботодавцю залишається лише розірвати трудового договору у період, зазначений працівником у заяві про звільнення.

Розірвання трудового договору

Варто розуміти, що розірвання договору може статися з різних причин. Трудовий договір підписується роботодавцем та працівником перед прийомом на роботу, щоб виділити межі роботи, умов, а також періоду працевлаштування. Деякі випадки передбачають підписання договору:

  • На випробувальний термін. Якщо працівник перебуває на випробувальному терміні, то при його звільненні він повинен буде відпрацювати три дні до відходу.

  • На сезонні роботи. Сезонні роботи можуть займати кілька місяців, тому ні роботодавцю, ні працівнику не буде вигідна така співпраця. Договір між сторонами буде розірвано, як тільки закінчаться сезонні роботи.

  • Короткий період. В даному випадку укладається договір на короткий термін, який надалі буде розірваний, а працівникові не доведеться відпрацьовувати.

Розірвання трудового договору завжди дуже індивідуальне, обидві сторони трудових відносин повинні бути повідомлені заздалегідь про те, що плануються зміни або звільнення.

Права та обов’язки працівника

увольнение

Кожна працююча людина має права та свої обов’язки. Так, працівник, який вирішив звільнитися, має право на:

  • грошову виплату за договором та виплати за зарплатними боргами;

  • оплату за тимчасову непрацездатність за умови надання лікарняних листів;

  • вихідні посібники;

  • надбавки та компенсації.

При звільненні працівник також має і обов’язки, які потрібно виконувати:

  • повідомити заздалегідь (від 2-х тижнів) боса про звільнення;

  • забрати трудову книжку та розрахунки з виплат відпускної та допомоги;

  • дотримуватись режиму праці та робочого часу до періоду повного звільнення з роботи;

  • виконувати законні розпорядження керівництва;

  • виконувати посадові обов’язки.

Саме такі права та обов’язки має працівник, який вирішив піти з роботи.

Якщо не підписують заяву про звільнення

Буває так, що працівник вирішив залишити роботу, написав заявку, а роботодавець не підписує її. У цій ситуації важливо звернутися до канцелярії або секретаря, який має поставити відмітку про отриманий лист на другому примірнику заявки працівника. Потім лист потрібно надіслати на адресу підприємства, почекати 2 тижні з моменту отримання листа та вимагати трудову книжку та розрахунок.

Звільнення на випробувальному терміні

Якщо при звільненні людина має невикористані дні відпустки, найманець зобов’язаний виплатити їх, а також якщо працівник має дітей, то оплатити відпустку і за дітьми. Розмір виплати буде розрахований індивідуально, відповідно до середньоденної виплати. Такі виплати варто очікувати лише офіційно влаштованим працівникам, якщо ж людина отримувала гроші не офіційно, то їй не варто чекати на таку компенсацію.

Що стосується випробувального терміну (триває від 1 до 3 місяців), то тут також можна звільнити працівника, якщо він не відповідає вимогам організації, важливо лише щоб роботодавець попередив про звільнення за 3 дні до нього. Звільненому працівникові мають надати заявку, в якій зазначено причину звільнення, також мають видати залишок зарплати та компенсацію за невикористані дні відпустки.

Якщо ж сам працівник вирішив звільнитися, але перебуває на випробувальному терміні, він повинен попередити про це найманця за 2 тижні, у деяких випадках така заявка розглядається та застосовується навіть без двотижневого відробітку (з уже відомих причин, перерахованих вище).

Чи потрібно відпрацьовувати два тижні при звільненні 2022 року

Звільнення передбачає мирні відносини між роботодавцем та співробітником, які підходить обом сторонам та не суперечить нікому. У такому разі роботодавцю та працівнику підходить дата звільнення, факт та його причина. Саме в такому випадку за законодавством працівник може не відпрацьовувати 14 робочих днів, а наймач може не відкладати підписання заявки про звільнення 14 днів. Важливо розуміти, що не може бути випадків, коли підприємство самостійно звільняє людину через згоду на це обох сторін, потрібно, щоб обидві сторони знали про звільнення та дотримувалися лояльного ставлення один до одного.

Як звільнитися з роботи за один день

Якщо роботодавець і працівник обопільно погоджуються зі звільненням, то написавши заявку, людина може просто піти з роботи в один день. Такий варіант розірвання трудових відносин найлояльніший і найкомфортніший для сторін, адже він не вимагає відпрацьовувати 14 днів. Працівнику варто лише обговорити умови розірвання відносин із роботодавцем та написати заявку.

Різновиди виплат та компенсацій

При звільненні працівник повинен знати про те, яку компенсацію варто очікувати, а також на які грошові виплати він може розраховувати. Сьогодні є безліч різновидів виплат та компенсацій, варто розібратися з кожним варіантом детальніше.

Залишок зарплати

Залишок зарплати – це сума, яку працівник ще не встиг отримати за роботу в поточному місяці. Дивлячись у якому числі роботодавець виплачує зарплату, розмір виплат буде пораховано подобово та видано у день звільнення співробітника.

Компенсація за відпустку

Якщо працівник звільняється, але цього року не використав відпускні дні, йому можуть видати компенсацію за відпустку, а також додаткові відпускні дні, якщо працівник має дітей. Якщо працівник зовсім не використав свою відпустку на рік, то виплати мають бути приблизно за 24 дні відпустки.

Лікарняний після звільнення

Якщо працівник ще перебуває у трудових відносинах із роботодавцем, то за лікарняного йому можуть виплатити допомогу. Навіть якщо день початку хвороби потрапляє до кінця трудових відносин, працівник має право отримання компенсації.

Вихідна допомога

При розриві трудових відносин працівник має право отримати також вихідну допомогу. Розмір виплат не повинен бути меншим від шестимісячної середньої зарплати. Середню зарплату визначають із розрахунком середньоденної зарплати за останні 2 місяці.

Як розраховується вихідна допомога при звільненні

Під час вихідної допомоги при звільненні варто враховувати у розрахунку розмір посадового окладу, щомісячні премії, надбавки за вислугу років та інше. Розрахунок вихідної допомоги відбувається просто, досить підсумовувати розмір зарплат протягом місяця перед звільненням, та був поділити у сумі відпрацьованих днів у період перед звільненням (до 6-ти місяців), помножену терміном середньої кількості робочих днів.

Середній заробіток

При звільненні людина має право отримати середній заробіток додатково до вихідної допомоги доки не знайде іншу роботу. Зазвичай, таку допомогу надає Центр Зайнятості. Розмір виплат залежатиме від зарплати людини, а також її трудового стажу.

Компенсація за звільнення раніше строку

Якщо компанія планує розпускати співробітників або відбувається переоформлення підприємства, вона повинна попередити працівників за 2 місяці до подій. Якщо ж звільнення відбувається раніше строку, то роботодавець повинен компенсувати таке звільнення виплатами середнім заробітком за час, який залишився до звільнення.

Компенсація за затримані виплати

Якщо перед звільненням працівникові не виплачують своєчасно зарплату, він може вимагати компенсацію за затримку виплат та отримати їх навіть після звільнення. Така компенсація буде такою самою, як і виплати відпускних або лікарняних.

Якщо звільнення за власним бажанням

За звільнення по власному бажанню, працівник має право на компенсацію у вигляді залишку заробітної плати, а також оплату за невикористану відпустку.

Висновки

Знаючи свої права та обов’язки, людина зможе бути впевненою та знати, в яких ситуаціях їй потрібно буде відпрацьовувати 14 днів, а в яких ні, також буде знати, чи передбачено їй виплати при звільненні чи соціальну допомогу від центру зайнятості. Якщо ж виплати після звільнення не видають, варто звернутися до сервісу LoanExpert та оформити позику онлайн, обравши ідеальну МФО. Такий варіант дозволить вирішити фінансове питання простіше та швидше.

Рейтинг:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

nineteen + ten =


pinup
logo
insta fb youtube tg pinterest viber
DMCA.com Protection Status