Перестали платити зарплату: що робити

Через складну ситуацію з карантином по всьому світі і в країні, безліч жителів залишились без виплат. Звичайно що є люди, які отримують зарплатню, як це було і раніше, проте таких нараховується всього 10% жителів. Сьогодні підприємства не мають грошей, прибутку немає від слова взагалі, тому вони або звільняють працівників, або затримують зарплату до останнього, всього роботодавці мають виплатити працівникам по Україні понад 4 мільярди гривень.

Коли має виплачуватись зарплата

Періодичність виплати зарплати зазначена у Законі України “Про оплату праці”. Працівники повинні отримувати виплати у будні дні, а також у періодичність, зазначену у трудовому договорі. Сьогодні людині можуть видавати зарплатню:

  • не пізніше 7-ми днів після закінчення строку, за який здійснюватиметься виплата;

  • через період часу, що не перевищуватиме 16 днів;

  • у робочі дні за графіком роботи організації;

  • не менше 2-х разів на місяць.

Кожна людина повинна знати про свої права та про те, коли вона може отримати оплату своєї праці згідно із законом.

Що робити при затримці зарплати

При затримці зарплати важливо відразу почати діяти, адже іноді роботодавець просто не встиг виплатити оплату, або ж просто забув попередити про затримку з технічних причин. Ситуації можуть бути різними, тому варто знати, що спочатку робити для того, щоб отримати гроші за свою працю. Людині якій не платять зарплату понад 3 місяці варто:

  • повідомити про це керівництво;

  • написати заяву-вимогу, щоб роботодавець надав причину затримки зарплати.

Швидше за все, така заявка буде без відповіді, а якщо і з відповіддю, то досить незрозумілою.

Куди звертатися, якщо керівництво не реагує

что делать, если не платят зарплату

Оскільки ситуація з невиплатою зарплати торкнулася багатьох, важливо знати свої права та розуміти, як правильно діяти в подібних ситуаціях. Звичайно, гроші можуть і не повернути, навіть якщо людина зробить усе можливе, але спробувати варто, адже це чесно зароблені фінанси. Отримати свою зарплату можна таким способом:

  1. повідомити керівництву, що зарплату затримали, якщо реакції немає, можна скласти колективну заявку та чекати пояснень причин, за якими затримати виплати; 

  2. якщо ж результату немає, треба звернутися до прокуратури та суду з позовом на роботодавця, такий варіант не завжди дієвий, адже повірять швидше за все не працівникам, а підприємству, тому тут більше суєти, ніж результату. Крім цього, тут також краще звернутися колективно, адже одна людина не доведе відсутність зарплати;

  3. зарплату можуть нарахувати, але не виплатити, таке буває, у разі потрібно також звернутись до суду і розбиратися захищаючи свої правничий та вимагаючи від роботодавця повернення боргу;

  4. можна також зателефонувати за гарячою лінією до Міністерства праці та соціальної політики, такий варіант оберуть знедолені, адже насамперед на гарячу лінію не можна додзвонитися, а по-друге це не дасть жодного результату.

Таких дій буде достатньо для того, щоб зрозуміти, що роботодавець ненадійний і краще просто звільниться і знайти собі гідну роботу, де зарплату видають своєчасно і без затримок.

Яку компенсацію можна отримати за затримки зарплати

Якщо виплату зарплати було затримано на місяць, то людина може розраховувати на компенсацію. Зарплата, яка не була вчасно надана, не підлягає компенсації. Сума компенсації буде розрахована так, що потрібно розмір зарплати, помножити на відсоток того, на скільки було підвищено ціни за період невиплати. Розрахунок компенсації зазвичай ведеться бухгалтерією підприємства на якому працює людина, але все ж таки варто знати як самостійно розрахувати цю суму.

Яка відповідальність роботодавця за затримку заробітної плати

На сьогоднішній день, згідно із законодавством країни, роботодавці несуть відповідальність за невиплату зарплати своїм працівникам. Так, якщо роботодавець не виплачував зарплату більше місяця або ж виплатив суму зарплати меншу за належну, то у вигляді штрафу він має виплатити три мінімальні зарплати (14 169 гривень) і компенсувати працівникові його зарплату з додатковими виплатами.

Можливі наслідки недоплати заробітку

Важливо розуміти, що причиною скарг на роботодавця може бути не лише затримка зарплати, а й недоплата. Таке відбувається часто, роботодавець може просто щомісяця недоплачувати співробітнику, але робити видимість те, що він надає повноцінну зарплату співробітникам організації.

Матеріальна відповідальність

Якщо начальник не виплачує зарплату, то це може розцінюватися як невиплата повноцінної зарплати. У такому разі роботодавцю потрібно сплатити прострочені невиплати працівникові, а також штраф як і за невиплати заробітної плати, у сумі трьох мінімальних зарплат.

Адміністративна відповідальність

Якщо відбувається затримка або недоплата зарплати, організація має сплатити від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян незалежно від того, в якій формі власності знаходиться організація. Якщо порушення повторюється, то роботодавцю потрібно буде заплатити штраф у розмірі від 100 до 300 НМДГ.

Кримінальна відповідальність

Якщо начальник навмисне ухилявся від повноцінної сплати зарплати, йому потрібно буде сплатити штраф у розмірі від 500 до 1 000 НМДГ або пройти виправні роботи протягом 2-х років. Якщо зарплату не видають через нецільове використання грошей, тоді штраф буде у розмірі від 1000 до 1500 НМДГ або арешт на період до 3 років.

Як уникнути наслідків бухгалтерських помилок

Іноді буває так, що роботодавець нараховує повноцінну зарплату, але бухгалтер некоректно веде розрахунки або не кваліфікований. У таких ситуаціях важливо уникнути наслідків бухгалтерських помилок шляхом:

  • звільнення працівника;

  • підвищення кваліфікацію бухгалтера;

  • заміни стару техніку на нову та полегшити підрахунки;

  • найняти старшого бухгалтера для того, щоб упорядкувати усі розрахунки.

Саме такі дії допоможуть уникнути невиплати чи недоплати зарплати працівникам на підприємстві.

Висновки

Можна побачити, що причин, за якими часом затримується зарплата, може бути багато. Важливо мати наполегливість і самостійно поцікавитися, з яких причин, оплата праці відбувається не регулярно. Відповідальний керівник прийме зауваження і не затримуватиме оплату або пояснить причини, з яких були вжиті заходи недоплати. У будь-якому випадку кожна людина повинна знати про те, чому не відбувається виплата зарплати або її недоплата.

Рейтинг:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

14 + 16 =


pinup
logo
insta fb youtube tg pinterest viber
DMCA.com Protection Status