Світлі та темні сторони ЗСЖ (здорового способу життя), або як харчуватися правильно та недорого

Найголовнішим у здоровому способі життя (ЗСЖ) є такі фактори як здоровий сон, активний спосіб життя, а також якісне харчування. До здорового способу життя можна віднести відмову від шкідливих звичок (куріння або алкоголю), регулярний відпочинок, духовний розвиток, здорові дієти або навіть прогулянки на свіжому повітрі. Ключовим у ПП є правильне харчування. У даному матеріалі будуть розглядатися корисні поради про те, як правильно харчуватися без зайвої витрати грошей.

Основні рекомендації

Якщо зі сном та активним способом життя ще зрозуміло, то із харчуванням можуть виникнути труднощі. Вчені з’ясували, що понад 50% здоров’я людини залежить від її способу життя і тут важливу роль відіграє харчування. Інші 20% припадають на спадковість та навколишнє середовище, і лише останні 10% на рівень медичного забезпечення. Сьогодні існує дуже багато способів правильного харчування, комусь може підійти сироїдіння, а хтось підбиратиме в свій раціон продукти, яких добре поєднуються між собою.

Правильне харчування не повинно викликати у людини дискомфорту або інших неприємних симптомів, основні принципи того, як правильно харчуватися можна зобразити так:

  • планування раціону цілий день;

  • якість продуктів та те, як їх приготувати;

  • свій режим та регулярність прийому їжі.

Якщо людина купити тільки натуральні та органічні продукти, але приготує їх не правильно або складе раціон на цілий день, але зриватиметься і вживатиме шкідливі продукти (газовані напої, чіпси та інше), то нічого хорошого з цього не вийде.

Здорове харчування – це насамперед повноцінний раціон, який включає злаки, м’ясо, кисломолочні продукти, фрукти і овочі, а також складні вуглеводи. Звичайно, можна відмовитися від одного з видів харчування, але варто розуміти, що якщо організму через це не вистачатиме вітаміном або мікроелементів, то таке харчування здоровим вже не назвеш. Саме правильне поєднання продуктів та їх грамотне вживання будуть вважатися здоровим чином.

Окрім харчування, варто звернути увагу і на психологічний стан людини, адже саме від нього залежатиме, чи зможе людина відмовитися від шкідливих звичок (вживання чіпсів, солодкого чи газовані напої) та чи зможе самостійно прищепити собі корисні звички.

Принципи здорового харчування

Сам принцип здорового харчування полягатиме в тому, щоб харчуватися повноцінно, не переїдаючи і водночас не страждаючи від нестачі потрібних мікроелементів. Кожна людина повинна стежити, коли вона їсть, які продукти і скільки. Незмінним повинен залишатися графік прийому їжі, а також аналіз усіх харчових звичок.

Сніданок

Цей прийом їжі вважається найголовнішим. Правильний сніданок допоможе отримати потрібний заряд енергії та сили на цілий день. Для сніданку важливо підбирати повільні білки та вуглеводи. Наприклад, підійде вівсянка тривалого варіння, бутерброд із цільнозернового хліба та нежирний сир із якісною олією. Добре підійдуть сирники з ягодами або омлет із овочами.

Гарна подача сніданку – покращить апетит. Можна прикрасити салатом, овочами, ягодами, насінням та мікро зеленню.

Якщо людина стверджує, що не любить снідати або не може приймати їжу так рано, вона може вечеряти за 4 години до сну, і тоді буде не лише краще спати, а й відчує голод на ранок.

Обід

Обід має бути ситним як і сніданок. Найкраще пообідати супом з м’ясом риби або птиці, а також гарніром із каші та овочів. Так як здорове харчування полягає в харчуванні та наповненні організму потрібними мікроелементами, важливо поєднати білки, вуглеводи та овочі. Важливо дотримуватися балансу і складати тарілку так, щоб овочів було 50%, білків та жирів – 25%, а вуглеводів 25%. Візуально розділивши тарілку на частини, можна заповнювати її потрібними продуктами та наповнювати організм лише потрібними елементами.

Вечеря

Міф про те, що не можна їсти після шести, можна руйнувати. Якщо людина лягає спати після 22 вечора, вона може повечеряти пізніше. Найкраще вечеряти за 3-4 години до сну, тоді їжа зможе швидше засвоїться і сон буде спокійнішим. Вечеря повинна складатися з легкої білкової їжі, наприклад, з грудинки індички на грилі та овочів на пару. Така їжа легко засвоюється та перетравлюється. Гарною вечерею буде сир із фруктами або зеленню. Даний прийом їжі повинен бути одним із найлегших, щоб тяжкість у шлунку не заважала сну. Краще відчувати невеликий голод перед сном, ніж переїсти.

Здорові перекуси

Існує думка, що перекушування можуть перебити апетит між основними прийомами їжі. Якщо правильно вибрати перекушування, можна позбутися відчуття голоду і спокійно обідати і вечеряти надалі. Важливо, щоб перекушування було ситним, але не солодким. Для цього їжі підійдуть горіхи, твердий сир, свіжі овочі, несолодкий йогурт, насіння. Крім цього, важливо вживати норму води на день, тому організм буде спокійно переносити проміжки між сніданком та обідом, а також обідом та вечерею.

10 бюджетних продуктів для здорового харчування

Багато хто переконаний, що ПП це дорого, але насправді всі суперфуди та продукти можна знайти завжди під рукою та в будь-якому магазині. Такі продукти поповнять запас всіх мікроелементів і не тиснуть на гаманець.

1. Корисні крупи: перлова та ячна крупа

Ця каша коштуватиме від 12 гривень за кілограм. Знаючи про корисні властивості даної крупи, можна забути про дороге насіння чіа і кіноа. Обидві каші бюджетні, а також мають корисні властивості, антиоксиданти, обволікаючу та антибактеріальну функцію. Перловка дозволяє виводити шлаки з організму, а ячмінь містить дуже багато чистих білків і багатий грубою клітковиною.

2. Бобові

Бобові можна знайти на будь-якому прилавку за низькою ціною. Наприклад, горох коштуватиме від 20 гривень, а квасоля і зовсім від 10 гривень. Клітковина, яка знаходиться у бобових, допомагає травленню, знижує апетит, а також очищає кишечник. Фолієва кислота, яка знаходиться в бобових, допомагає уникнути серцевих захворювань, а антиоксиданти допоможуть вивести токсини з організму.

3. Субпродукти

Багато хто не любить субпродукти, але насправді вони мають багато користі. Одним із найкорисніших продуктів є печінка, вона має вітаміни В, А, Е та Д, а також залізо. Якщо брати нирки, вони містять велику кількість цинку і тваринний білок. Серце має жири кардіоліпіни, а ось язик має оптимальну кількість жирів та потрібних мікроелементів для людей при відновленні після операції. Вартість субпродуктів може бути від 30 гривень за кілограм.

4. Соєві продукти

Звичайно, соєвим продуктом не можна замінити м’ясо, але сама рослина дозволяє вживати цікаві продукти та отримувати додаткові елементи. Сьогодні із сої роблять, борошно, масло, молоко, тофу, соуси, локшину та багато іншого. Соя допомагає знизити холестерин, виводить шлаки, прискорює метаболізм і дуже корисна людям з діабетом. Вартість соєвих продуктів починається із 12 гривень.

5. Морська капуста

Пачка морської капусти коштуватиме від 15 гривень. Сама собою морська капуста має безліч корисних властивостей, які допомагають при анемії, ожирінні, авітамінозі, тромбоутвореннях. Крім цього, капуста покращує обмін речовин, підвищує лібідо, а також допомагає боротися зі стресом та занепадом сил.

6. Рослинні олії

Рослинних олій сьогодні дуже багато, всі вони мають різні функції та корисні властивості. Наприклад соняшникова олія має лецитин, який допомагає нервовій системі, також має вітаміни А, Е, К та Омега-6. Оливкова олія має властивості по зниженні. рівня холестерину, сприяє нормалізації артеріального тиску та зміцнює імунітет. Лляна олія має Омега-3, має вітаміни А, К, F, PP, а також калій, кальцій, фосфор, залізо та натрій. Вартість олії може бути від 30 гривень.

7. Спеції

Сьогодні навіть спеції можуть покращити здоров’я та бути джерелом корисних елементів. Наприклад, перець допоможе не тільки отримати більш пекучу страву, але й буде профілактикою ракових захворювань, підвищує імунітет і нормалізує згортання крові. Гвоздика та лавровий лист допоможуть покращити кровообіг, очистити слизову та борються із захворюваннями дихальних шляхів. Імбир та часник допоможуть не тільки в протизапальних діях, але й покращують процес схуднення, очищають від токсинів організм.

8. Місцеві овочі

Важливо купувати місцеві овочі в сезон, тоді вони будуть за ціною дешевшими та кориснішими. Місцеві сезонні овочі допоможуть отримати всі необхідні мікроелементи, а також корисні речовини, які потребують організму щодня. Місцеві овочі коштуватимуть недорого, адже на їхнє транспортування не потрібні витрати.

9. Фрукти та ягоди

Якщо вживати сезонні фрукти та ягоди, можна отримувати всі необхідні вітаміни і не переплачувати. Яблука, груші, малина, вишня, полуниця, виноград, сливи, все це є в достатку і за доступною ціною, тому можна урізноманітнити своє харчування, робити салати, каші і просто вживати при перекусах. Фрукти та ягоди – відмінне джерело вітамінів та антиоксидантів, тому важливо вживати їх щодня.

10. Яйця

Яйця – універсальний продукт з якого можна вигадати безліч страв і воно залишиться корисним. Сирі, варені, смажені, у будь-якій формі яйця мають вітаміни групи В і В2, В5, В12. Завдяки яйцям покращується імунітет, нормалізується рівень холестерину, зменшується ризик серцевих хвороб та багато іншого.

Плюси та мінуси правильного харчування

Здорове харчування має свої переваги та недоліки. З переваг ПП варто виділити:

как питаться правильно и недорого
  • струнке та підтягнуте тіло без зайвих кілограм;

  • чиста шкіра, гарний стан волосся та нігтів;

  • більше енергії та менше втоми;

  • легкість, комфорт, більше сили;

  • здорові звички, що залишаться назавжди.

Плюсів здорового харчування дуже багато, але є й мінуси:

  • спочатку їжа може бути не смачною;

  • зриви на шкідливу їжу;

  • зацикленість на їжі.

Можна побачити, що переваг у здорового харчування набагато більше, ніж недоліків. Тому варто поступово вводити корисні продукти, робити таке харчування звичкою та намагатися вести здоровий спосіб життя.

Як правильно харчуватися не переплачуючи за продукти

На сьогоднішній день ПП дуже популярне, тому багато інтернет-магазинів рекламують еко-продукцію, натуральні товари без хімії. Звичайно, можна знайти багато цікавих та смачних еко-товарів, але іноді вони можуть не мати нічого спільного з корисністю. Якщо людина вирішила розпочати ПП, то їй зовсім не потрібно купувати безлактозну та безглютенову продукцію, пити кокосове чи мигдальне молоко, адже все натуральне можна знайти на звичайних ринках. Добре купуватиме продукти у перевірених продавців. Так, поживна цінність таких товарів буде вищою, а ціна буде нижчою за ті, що продаються в еко-лавках.

Якщо порівнювати продукти, можна побачити колосальну різницю та заощадити велику суму коштів при їх покупці. Наприклад, купуючи коров’яче молоко на ринку, за 1 літр можна сплатити до 20 гривень, а ось при покупці кокосового або мигдального молока теж за 1 літр потрібно буде віддати до 200 гривень. Також при покупці екологічно чистого йогурту в еко-лавці можна сплатити до 100 гривень, а якщо купити біфідойогурт вітчизняного виробника, то він коштуватиме 20 гривень. Така ж ситуація і з борошном, при купівлі органічного пшеничного борошна, можна заплатити 55 гривень за 1 кілограм, а при купівлі пшеничного борошна грубого помолу у звичайному супермаркеті можна заплатити всього 20 гривень за 1 кілограм.

Звичайно, якщо людина за станом здоров’я не може вживати глютен, лактозу або цукор, то еко-товари будуть справжнім порятунком, досить велика частина такого товару призначена саме для таких людей.

Де взяти гроші на продукти

Одного бажання харчуватися здорово може вистачити. Іноді навіть звичайні продукти можна приготувати дуже смачно, але для цього можуть знадобитися додаткові приправи або суперфуди. Насіння чи олії може вистачати на тривалий час, але якщо сильне бажання розпочати ПП, а до зарплати ще кілька тижнів, можна оформити кредит у МФО. У мікрокредитній компанії можна оформити позику з вигідними умовами, без зайвих вимог та отримати потрібну суму на картку за 15 хвилин. Такий варіант дозволить купити усі необхідні продукти для початку здорового харчування.

Висновки

У здоровому харчуванні потрібно уважно стежити за якістю продуктів, їх складом, походженням, термічною обробкою, загальним плануванням раціону людини та її харчуванням.

Важливо налаштувати себе на корисні звички та поступово починати правильно харчуватися. Не варто відразу різко налаштовувати себе на негатив та переходити виключно на здорову їжу. Для корисних звичок можна використовувати щоденник, в який можна записувати меню на день, помилки харчування та боротьбу з ними.

Щоб здорове харчування приносило не лише користь, а й економію коштів, варто підбирати магазини та ярмарки з розумом. Варто пам’ятати, що важливо дотримуватися балансу їжі, адже перевага тільки рослинних або тваринних компонентів може погіршити загальний стан здоров’я.

Рейтинг:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

17 + 6 =


pinup
logo
insta fb youtube tg pinterest viber
DMCA.com Protection Status